Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα: Καταργείται στην πράξη ο Νόμος Κατσέλη! Επί ξύλου κρεμάμενοι χιλιάδες Έλληνες

Η κυβέρνηση δεσμεύεται στους πολίτες για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι τους. Ρωτούν οι πολίτες: «Σε ποιο σπίτι εννοείτε;» και τους απαντά ο Σαμαράς: «Σε αυτό που θα σας πάρει η τράπεζα». Δεν είναι αστείο, δεν είναι προσπάθεια τρομοκράτησης αλλά προσπάθεια κινητοποίησης. Κι όσο πιο γρήγορα το καταλάβει ο περισσότερος κόσμος τόσο πιο καλά…
Μόνο τυχαία δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία κατά τη διάρκεια συνάντησης με την τρόικα, κατώτερος υπάλληλος, εκπρόσωπος του ΔΝΤ απηύθυνε συστάσεις σε δικαστές που ήταν παρόντες να εκδίδουν αποφάσεις υπέρ των τραπεζών σε υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Τα δημοσιεύματα αυτά τα επιβεβαίωσε δια της διαψεύσεως ο Υπουργός Δικαιοσύνης από το Βήμα της Βουλής. «Είναι αστείο να λέγεται ότι έγιναν συστάσεις να εκδίδονται αποφάσεις υπέρ των τραπεζών» με δεδομένο το γεγονός ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και επ' αυτής δεν δικαιούται να παρέμβει ούτε ο ίδιος ο υπουργός, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Αθανασίου.
Ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης έριξε νερό στο μύλο της φημολογίας που αναφέρει οτι υπάρχουν άνωθεν εντολές προς τους δικαστές να φροντίζουν με τον τρόπο τους τα συμφέροντα των τραπεζών.
Πληροφορίες που μένουν να επιβεβαιωθούν αναφέρουν οτι υπήρξε άνωθεν «σύσταση» προς τους δικαστές να εκδίδουν αποφάσεις υπέρ των τραπεζών…
Με τον τρόπο αυτό, «κάποιοι» αποκλείουν τη μοναδική βοήθεια που θα μπορούσε να λάβει ο υπερχρεωμένος και απελπισμένος δανειολήπτης, που είναι η δικαίωση από το φυσικό δικαστή.

Καταργείται στην πράξη ο Νόμος Κατσέλη

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει στηθεί ένα απίστευτο σκηνικό με πρωταγωνιστές τους τροϊκανούς που πιέζουν για άμεση αναστολή των πλειστηριασμών και δευτεραγωνιστές τους υπουργούς της κυβέρνησης που ανοίγουν το δρόμο για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, που μέχρι πρότινος προστάτευαν.

Κομπάρσοι οι χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι αν και έχουν καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, δεν έχουν εξασφαλίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας του.

Το παρακάτω παράδειγμα μέλους του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος είναι αρκετό για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος.

Ο συγκεκριμένος δανειολήπτης έχει καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Στις 15 Ιανουαρίου του 2014 πρόκειται να εκδικαστεί η αίτηση ανακοπής κατά της διαταγής πληρωμής που έχει εκδώσει η πιστώτρια τράπεζα. Μόλις χθες, ο δανειολήπτης έλαβε κατασχετήρια επιστολή για το σπίτι του με ημερομηνία εκτέλεσης στις 29 Ιανουαρίου 2014! Αν, λοιπόν, για οποιοδήποτε λόγο ο δικαστής απορρίψει την ανακοπή επί της διαταγής πληρωμής, ο δανειολήπτης έχει χάσει το σπίτι του!

Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση «κόκκινου» δανειολήπτη που βρίσκεται έκθετος στις αρπαχτικές διαθέσεις της τράπεζας.

Νομικοί κύκλοι ανέφεραν στο radio1d.gr, οτι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μία τάση των δικαστών να απορρίπτουν τις αιτήσεις αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής, που καταθέτουν οι δανειολήπτες για να είναι πλήρως προστατευμένοι εκτός από την ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής. Αυτό σημαίνει οτι ο δανειολήπτης βρίσκεται ακόμη πιο εκτεθειμένος καθώς σε πολλές περιπτώσεις η εκδίκαση των ανακοπών αργεί πολύ εξαιτίας της υπερπληθώρας υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία. Ακόμη, κι ο νόμος προβλέπει την εκδίκαση αυτών των αιτήσεων εντός διμήνου, στα Ειρηνοδικεία των μεγάλων πόλεων της χώρας, είναι αδύνατο να προλάβουν να εκδικαστούν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Μόνο η άσκηση ανακοπής κατά της διαταγής πληρωμής δεν προστατεύει το δανειολήπτη από την κατάσχεση. Κι αν η αναστολή της προσωρινής διαταγής απορριφθεί, τότε μέχρι να εκδικαστεί η ανακοπή ο δανειολήπτης είναι ξεκρέμαστος.

Με την αναστολή διενέργειας των πλειστηριασμών, οι δανειολήπτες κι οι οικογένειες του είναι βορά στα νύχια των τραπεζών…

Με την έλευση του νέου έτους αρχίζουν τα δύσκολα…

Danioliptes.gr

1 σχόλιο:

ShareThis