Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Η παγκοσμιοποίηση επελαύνει ακάθεκτη ισοπεδώνοντας τα εθνικά κράτη.

Στη σύνοδο του Μπαλί της Ινδονησίας, εκπρόσωποι από 159 χώρες αποφάσισαν την απελευθέρωση του εμπορίου παγκοσμίως. Ο ΠΟΕ ιδρύθηκε το 1995 και από το 2001 ξεκίνησε ένα σχέδιο απελευθέρωσης του εμπορίου παγκοσμίως. Μέχρι τώρα, αυτό το σχέδιο είχε περιορισμένη εφαρμοσιμότητα. Τώρα όμως, αυτό το σχέδιο αποκτά για πρώτη φορά το κύρος διεθνούς συμφωνίας.


Μετά τις απελευθερωμένες ήδη χρηματοπιστωτικές συναλλαγές με τις οποίες διακινούνται τρισεκατομμύρια δολάρια καθημερινώς από χρηματιστήριο σε χρηματιστήριο, από κρατικά ομόλογα σε κρατικά ομολόγα κ.λ.π. σε όλο τον κόσμο, τώρα θα έχουμε και πλήρη κατάργηση περιορισμών των εθνικών κρατών στη διακίνηση του εμπορίου. Η παγκοσμιοποίηση επελαύνει ακάθεκτη, ισοπεδώνοντας πλήρως τα εθνικά κράτη.

Βλέπουμε λοιπόν πως η επίθεση της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή των διεθνών ελίτ γίνεται όλο και πιο πολύ ελεύθερα και απευθείας πάνω στους λαούς. Η δε ισχύς των εθνικών κυβερνήσεων περιορίζεται όλο και πιο πολύ, σε απλές διαχειριστικές διαδικασίες τοπικών υποθέσεων. Έχουν παραδοθεί πλήρως στα σχέδια των διεθνών ελίτ και των συνεργαζόμενων μαζί τους εθνικών ελίτ που ελέγχουν τα εθνικά αντιπροσωπευτικά πολιτικά συστήματα. Έννοιες, όπως αυτές της «δημοκρατίας», του πολίτη και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθίστανται μέρα με τη μέρα χωρίς κανένα νόημα.

Αργά ή γρήγορα οι τοπικές και οι εθνικές κοινωνίες θα αναζητήσουν τρόπους αυτοπροστασίας, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να εμφανίζονται ολοκληρωτικά κινήματα (ήδη κάνουν την εμφάνισή τους εθνικιστικά, φασιστικά, αριστερίστικα κ.λ.π. κινήματα) που θα πουλάνε νταβατζιλίκι στις αντίστοιχες κοινωνίες, ενώ στην πραγματικότητα θα είναι πιόνια της παγκοσμιοποίησης.

Μόνη λύση αυτοπροστασίας των κοινωνιών είναι όχι η άμυνα και τα νταβατζιλίδικα κινήματα, που υπόσχονται την προστασία τους, αλλά η αντεπίθεσή τους, με ενωμένες τις δυνάμεις τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της πραγματικής δημοκρατικής τους οργάνωσης και λειτουργίας. Είναι το νέο πανανθρώπινο όραμα που ανατέλλει παγκοσμίως.

hassapis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis