Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Οι Ισλανδοί φυλακίζουν τους τραπεζίτες τους

Σε ποινή φυλάκισης τριών έως πέντε ετών καταδικάστηκαν από την ισλανδική Δικαιοσύνη τέσσερις πρώην διευθυντές της τράπεζας Kaupthing, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για απόκρυψη του γεγονότος ότι επενδυτής από το Κατάρ αγόρασε μερίδιο στο ίδρυμα με χρήματα που δανείστηκε -παράνομα- από την ίδια την τράπεζα εν μέσω της οικονομικής κρίσης του 2008.
Η τράπεζα Kaupthing κατέρρευσε το ίδιο έτος υπό το βάρος τεράστιων χρεών. Ήταν την εποχή εκείνη η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισλανδίας.

Οι καταδικασθέντες είναι ο πρώην γενικός διευθυντής του τραπεζικού ιδρύματος Χράινταρ Μαρ Σίγκουρντσον, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ένας εκ των βασικών μετόχων και ο εκτελεστικός διευθυντής του παραρτήματος της τράπεζας στο Λουξεμβούργο.
Επί σειρά ετών η Kaupthing και άλλες ισλανδικές τράπεζας επεδίωκαν την επιθετική επέκτασή τους στο εξωτερικό, όμως όταν τέθηκαν υπό δημόσιο έλεγχο γονάτισαν την ισλανδική οικονομία.
Λίγες εβδομάδες πριν την κατάρρευση, η Kaupthing ανακοίνωσε ότι ο σεϊχης Μοχάμεντ Μπιν Χαλίφα Μπιν Χαμάντ αλ-Θανί είχε αγοράσει ποσοστό 5,1% κάτα τη διάρκεια της κρίσης του 2008. Η κίνηση είχε θεωρηθεί ως «ένεση» εμπιστοσύνης προς την τράπεζα.
Οι ποινές που επιβλήθηκαν στα τέσσερα πρώην διευθυντικά στελέχη είναι οι βαρύτερες για οικονομική απάτη στην ιστορία της Ισλανδίας.
Οι καταδικασθέντες δεν ήταν παρόντες κατά την ανάγνωση της δικαστικής απόφασης και αναμένεται να ασκήσουν έφεση, αναφέρει το BBC.
(Πηγή φωτογραφίας: Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis