Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Με το «έτσι θέλω» εξπρές άρση τραπεζικού απορρήτου για όλους

me-to-etsi-thelw-ekspres-arsh-trapezikoy-aporrhtoy-gia-oloysΡεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη Πιάνει δουλειά ο «μεγάλος αδελφός» στις τράπεζες από την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, έπειτα από απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών που επιτρέπει την άρση του τραπεζικού απορρήτου για όλους ανεξαιρέτως τους καταθέτες. Οι διαδικασίες θα είναι εξπρές και δεν θα απαιτούν τίποτα περισσότερο από ένα απλό email, ενώ στο εξής δεν θα απαιτείται η έγκριση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού
Χαρακτήρα. Πρόκειται για το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (ΣΜΤΛ και ΛΠ), όπως περιγράφεται στην απόφαση 1258 της 6ης Δεκεμβρίου 2013, που δίνει το δικαίωμα στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, να ζητά από τις τράπεζες πληροφορίες για το υπόλοιπο και την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των πολιτών, ανά πάσα στιγμή και χωρίς άλλες εξηγήσεις.


Δικαίωμα να ξεψαχνίζουν τους λογαριασμούς, θα έχουν επίσης: ΣΔΟΕ, Οικονομική Αστυνομία, Οικονομικός Εισαγγελέας, Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς και Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
«Μπλόκο»​ από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Η σύσταση του αυτοματοποιημένου «χεριού» στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα δάνεια των φορολογούμενων, με τον κωδικό ΣΜΤΛ και ΛΠ, είχε ήδη υπογραφεί από τον περασμένο Ιούλιο, αλλά την εφαρμογή του κρατούσε «παγωμένη» η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Η ανεξάρτητη Αρχή, με γνωμοδότησή της, επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ποιος θα ο σκοπός της επεξεργασίας των στοιχείων, ποιος θα είναι αυτός που θα τα επεξεργάζεται, πόσο χρόνο θα τα κρατάει και ποιοι ακόμη θα είναι συναποδέκτες των δεδομένων.
Αποφασίζουμε και διατάζουμε έλεγχο
Τελικά, στην τελική απόφαση προβλέπεται γενικώς και αορίστως ότι κάθε υπηρεσία που επιθυμεί να ελέγξει λογαριασμούς και δάνεια ενός πολίτη, θα ενημερώνει τυπικά τον κ. Θεοχάρη, ορίζοντας τον «Πιστοποιητή», δηλαδή το όνομα του υπαλλήλου που θα κάνει τον έλεγχο, ενώ τα «στοιχεία (του ελέγχου) αποθηκεύονται στη βάση χρηστών του συστήματος».
Όσο το ποιος θα είναι ο σκοπός της επεξεργασίας των στοιχείων, με απλά λόγια αν η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και οι λοιπές υπηρεσίες, θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν για να προχωρούν σε σαρωτικές κατασχέσεις ή δεσμεύεις υπολοίπων, δεν διευκρινίζεται το παραμικρό.



1 σχόλιο:

  1. Σκέφτομαι μερικές φορές:
    Τι μπορεί να είναι άραγε αυτό που σε κάνει να παίρνεις και να επιβάλεις αποφάσεις που ΞΕΡΕΙΣ ότι κάνουν ΚΑΚΟ σε συνανθρώπους σου!

    Τι "άνθρωπος" μπορεί να είσαι?
    Πως δικαιολογείσαι στον εαυτό σου λίγο πριν κλείσεις τα μάτια σου να κοιμηθείς?
    Πως αιτιολογείς τις πράξεις σου στη γυναίκα σου & στο παιδί σου? ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΖΕΙΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ?
    Τι σκέφτεσαι όταν κοιτάζεις τα μάτια σου στον καθρέφτη το πρωί, γνωρίζοντας ότι σε λίγο θα πας στο γραφείο να υπογράψεις την κατάσχεση 5-10.000 κατοικιών?
    Για να μπορείς να είσαι εκεί που είσαι, άρα σίγουρα μπορούσες να είσαι ένας καλοπληρωμένος υπάλληλος π.χ. μιας τράπεζας ή μιας πολυεθνικής.
    ΤΙ ΣΕ ΩΘΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΝΑ ΞΕΣΠΙΤΩΝΕΙΣ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ή ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ?
    ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ?
    ΕΞΟΥΣΙΟΜΑΝΙΑ?
    ΛΑΘΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΣΤΟΥ?
    ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ?
    ΒΛΑΚΕΙΑ?

    ΝΟΙΩΘΕΙΣ ΤΥΨΕΙΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΣΤΩ ΣΤΙΓΜΕΣ ή ΤΟ ΦΧΑΡΙΣΤΙΕΣΑΙ ΚΙΟΛΑΣ?

    ΥΓ. Να εύχεστε να σας συγχωρήσει κάποια στιγμή ο Θεός, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ShareThis