Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Φορολογική ασυλία σε off shore και εφοπλιστές στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

50-euro-boat-6432826Καθεστώς απόλυτης φορολογικής ασυλίας σε εξωχώριες εταιρείες (off shore) αλλά και εφοπλιστικούς ομίλους, καθώς και αναδρομική επιστροφή των φόρων και των προστίμων που πλήρωσαν από το 2010 μέχρι σήμερα για τα ακίνητα που διαθέτουν στην Ελλάδα, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που αυτές τις ώρες συζητείται στη Βουλή…


50-euro-boat-6432826Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση φορολογεί άγρια τα σπίτια των φτωχών νοικοκυριών, τα χωράφια, τις αποθήκες, και επί της ουσίας όποια ιδιοκτησία υπάρχει εντός της ελληνικής επικράτειας, προωθεί εμβόλιμη διάταξη στο νομοσχέδιο που επαναφέρει για τις off shore καθεστώς απαλλαγής από κάθε φόρο.

Μάλιστα οι κυβερνώντες, ξεπερνώντας κάθε όριο και δίνοντας εξετάσεις στα μεγάλα συμφέροντα, μέσω του νομοσχεδίου προωθούν διάταξη που υποχρεώνει το κράτος να διαγράψει ή να επιστρέψει –στην περίπτωση που πιθανά έχει εισπράξει– φόρους και πρόστιμα, που είχαν επιβληθεί στις εξωχώριες από την 1η Ιανουαρίου 2010 για ακίνητα που έχουν στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, η πρωτόγνωρη αυτή νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζονται να ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ακυρώνει όλους τους φορολογικούς ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία τρία χρόνια και καλεί το ελληνικό δημόσιο να επιστρέψει εντόκως ότι έχει εισπράξει από τις off shore, άλλες εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που ευνοούνται από το συγκεκριμένο καθεστώς.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση με τη νέα νομοθετική ρύθμιση ετοιμάζεται –με μια διάταξη στο άρθρο 33 του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ– να καταργήσει ακόμα και τον ελάχιστο φόρο της τάξης του 15%, που καλούνταν να πληρώσουν, βάσει του νόμου 3842/2010, την τελευταία τριετία ναυτιλιακές, οff shore και άλλες εταιρείες που διαθέτουν χιλιάδες ακίνητα στη χώρα, και ταυτόχρονα να τις απαλλάξει οριστικά και αμετάκλητα από οποιαδήποτε επιβάρυνση στο μέλλον. Το δώρο ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ της συγκυβέρνησης προς τους εφοπλιστές, τους μεγάλους επιχειρηματίες και τους μονοπωλιακούς ομίλους –χρήματα τα οποία υπολογίζονται, όπως είχε ομολογήσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μέσα στη Βουλή, βάσει των «ελάχιστων ελέγχων» που είχαν γίνει μέχρι σήμερα από τις εφορίες–, αποτελεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, στο όνομα τις δήθεν προσέλκυσης επενδύσεων.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis