Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

«Δεν έχω γάλα για το παιδί μου και του δίνω νερό με ζάχαρη»


Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας ξεκίνησαν τη δράση τους το 1990 για την προσφορά ιατροφαρμακευτικής και όχι μόνο, βοήθειας, σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη και οι περισσότεροι εκ των οποίων, πριν δύο δεκαετίες, προέρχονταν από άλλες χώρες. Η κατάσταση άλλαξε και πλέον οι περισσότεροι που καταφεύγουν στα ιατρεία των Γιατρών του Κόσμου, ανά τις πόλεις της Ελλάδας είναι Έλληνες.


Μητέρες, οικογενειάρχες, άνθρωποι που μέχρι πρότινος, ήταν οικονομικά αυτάρκεις, αλλά είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται ξαφνικά, λόγω της οικονομικής κρίσης. Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και στο Ανοικτό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στην Πάτρα, στην οδό Καποδιστρίου 92 και Παναχαϊκού. Μητέρες που ζητούν λίγο γάλα για το παιδί τους, άστεγοι που αναζητούν ένα "κεραμίδι", έστω και προσωρινό, παιδιά που χρειάζονται εμβόλια.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των Γιατρών του Κόσμου, που έχει στη διάθεσή του το thebest.gr, το τελευταίο εξάμηνο, περισσότεροι από 1726 ήταν οι λήπτες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ πάνω από 1458 ήταν τα αιτήματα πολιτών που απευθύνθηκαν στην κοινωνική υπηρεσία του Ανοικτού Πολυϊατρείο της Πάτρας. Κι όλα αυτά γιατί αυξάνεται ο αριθμός των κατοίκων της Πάτρας, που είναι αποκλεισμένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πηγαίνουν στο πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου ζητώντας να εξεταστούν, να λάβουν την φαρμακευτική τους αγωγή ή να λάβουν υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης.

Υπεύθυνη του Ιατρείου της Πάτρας είναι η κοινωνική λειτουργός Κωνσταντίνα Κυριακόπουλου, οι οποία μαζί με τους εθελοντές, γιατρούς και υποστηρικτικό προσωπικό, έχουν έρθει αντιμέτωποι με συγκλονιστικές περιπτώσεις, κατοίκων της Πάτρας, που ήρθαν σε μεγάλη ανάγκη.

"Δεν έχω γάλα και του δίνω νερό με ζάχαρη", τους είπε μια μητέρα. Πρόσφατα 55χρονος που έχει μείνει άνεργος και άστεγος, ζήτησε βοήθεια προκειμένου να βρεθεί κάποια δομή να τον φιλοξενήσει.

"Έρχονται πλέον άνθρωποι που είχαν δουλειά, που είναι πτυχιούχοι και πλέον δεν έχουν ούτε τα αυτονόητα. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Έχουμε πλέον και αρκετούς άστεγους κι ας μην είναι εμφανές πάντα" δηλώνει στο thebest.gr η κ. Κυριακοπούλου.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και σε μια ανύπαντρη μητέρα η οποία όταν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της χρειάστηκε να κάνει μια απαραίτητη εξέταση, χτύπησε την πόρτα του ιατρείου των Γιατρών του Κόσμου. Στη συνέχεια όταν έφερε στον κόσμο το μωρό της ,οι Γιατροί του Κόσμου ήταν εκεί για να του εξασφαλίσουν την ιατρική παρακολούθηση, αλλά και το απαραίτητο γάλα...

Όπως αναφέρει η κ. Κυριακοπούλου , οι Γιατροί του Κόσμου προσπαθούν ,σε συνεργασία με άλλους φορείς, να προσφέρουν, όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια. Το Ανοιχτό Πολυϊατρείο προσφέρει πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παιδιατρείο και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Επίσης καθημερινά προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπών ειδικοτήτων προσωπικό.

πηγή: thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis